9 Nisan 2022 Cumartesi

Logh'da Teknoloji


Eğer seyir listenizde yer alan yapım bilim-kurgu ise hayal gücünüzü zorlayan adını duymadığınız kavramları ve açıklamaları içerir. Ben de seriyi izlediğim dönem abime uzay teknolojisi, uzayda ne yapılır ama ne olmaz bağlamında sorular sorduğumu hatırlıyorum. Çünkü Orta öğrenim ortaları ile sanırım lisede de devam eden uzun bir süreçte Squel niteliğinde yan hikayeler yazmaya merak sarmıştım. Bu başlığı açmak beni biraz da eski günlere götürdü. Dünya da ufak da olsa yol almaya başlayan internet ağları ülkemizde 1993'de ilk kez kullanılmaya başlamıştı. Seri ise bir yıl sonra Kanal D'de yayınlandı. Ancak konunun kaynağı kitaplar 1981-1987 yılları arasında Yoshiki Tanaka tarafından yazıldı. Bu nedenle örneğin Oav'da görüntülü görüşme kavramı varken cep telefonu gibi bir teknoloji yoktu. Özellikle eskiden bir haber yeni neslin (Merak etmeyin Z kuşağı ve onu izleyen Alfa muhabbeti yapmayacağım!?) anime takipçilerinin "abartılan ama hiçbir şeye benzemeyen olarak nitelediği Logh Oav yapımını bir de teknoloji penceresinden "Yeniden Yapım: Yeni Tez'le" karşılaştırmak istedim. 


Teknolojiler:

Warp Teknolojisi (Işık Hızı): Hikaye uzayda geçince seyahat süreleri de soru işareti oluşturabiliyor. Elbette günümüz bilimsel şartlarda insan ömrüyle bu seyahatlerin tamamlaması mümkün değil. Uzay yolundan aşina olduğumuz ışınlanma (Warp) teknolojisi seride kendine yer bulmuş. İnsanlığın 2360 yılında keşfettiği bilgisi yer almakta (Gineipaedia) Logh Oav'da Gaiserburg Kalesi'nin ışınlanarak uzayda ortaya çıktığı bir bölüm varken Yeni Tez'de gemilerin de bunu yapabildiği görmekteyiz.
Logh DNT           &          Logh OAV
 
Artemis Gerdanlığı: Gerdanlık Oav'da hem Heinessen hem de Castrop gezegenlerinin çevresini saran savunma sistemidir. Ancak Logh New Thesis'de Castrop gezegeninde varolduğundan bahsedilmez. Gerdanlık Yeni Tez'de mekanik ve hareketli döner bir mekanizmadır ve 12 tanedir.

 
 
Logh Oav    &     Logh NT
 
Zipper Parçacıkları: Bu teknoloji serpiştirilen mayını yok etmek üzere kullanılmıştır.

  
Mayın Döşeyiciler: Bu teknoloji günümüz mayın serpiştirme yöntemi olarak düşünülebilir. Ateş hattında kalanlar için hayatta kalma imkanı yoktur.
                                 
Hologramik Görüntülü Mesaj: Hem Oav'da hem de Yeni Tez'de aralarındaki yapım kalitesi hariç benze özellikler taşır.
Logh DNT           &          Logh OAV
                  
Görüntülü (Oav) & Hologramik Ekran Telefonlar: Hatırlayanlar bilir. Cep telefonlarının ekranları renklendikten sonra sabit hatlar için de görüntülü ev telefon kullanılmaya başlandıysa da ömrü uzun olmadı. Görüntülü görüşme bilm kurguların zaten olmazsa olmazlarından biri. Ancak Oav'da teknoloji hayli eski. Hatta ahize ele alınıp konuşuluyor. (Yapım yılının 1987 olduğunu hatırlatayım.) Yeni Tez'de ise hem cep telefonu, hem bluetooth kulaklıkla bağlantı hem de hologramik ekranlar havada sağa sola kaydırarak aranan kişiye yollayabilme kolaylığına sahip.
Logh OAV                                      Logh DNT

 

Uyku Tankları - Medikal Tüpler ve Tabutlar: Şuan için özellikle Oav'da daha ayrıntılı şekilde gördüğümüz ünitelerdir.
 
 
 
Gemi Teknolojileri:
Sancak Gemileri: Filo amirallerinin kullandığı gemilerdir:

Avcı Uçaklar: Spartanian Özgür gezegenler Birliği'nde verilen isimken Valkure Galaksi İmparatorluğu'daki adıdır.


Amphibious: Çıkartma gemileridir. Uzayda gemiden gemiye geçisleri sağlar. Rentenberg Kalesi'ne gerçekleştirilen kara çıkartmasında  kullanılmışlardır. (Logh New Thesis Bölüm 18)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder