26 Eylül 2014 Cuma

Logh: Movie Overture To A New War (1993)


Ginga Eiyuu Densetsu: Arata Naru Tatakai no Overture
 
795'te 4. Tiamate Savaşı'nın ardından Reinhard Von Lohengramm muzaffer olarak başkent Odin'e döner ve başarısı sonrası kaiser tarafından Yüce Amiralliğe (High Admiral) terfi ettirilir. Kısa bir süre önce soylu Lohengramm adını ve kont ünvanını da almıştır. Başarısızlığını uman rakipleri için hiç de memnun edici olmayan 4. Tiamat zaferi kıskanç gözlerin bir kez daha üzerine çevrilmesine neden olur. Kricheis'la birlikte adeta hapis hayatı yaşadığını bildiği  saraya  ablasını ziyarete gider. Tüm günü birlikte geçiriler. Dönüş yolunda öfkeyle ablasını geri alabilmek için daha kaç zafer kazanması gerekeceğini düşünür.
 
Özgür Gezegenler Federasyonu'nda ise 2. Filo komutanının strateji danışmanı konumundaki Yang Wenli başkent Heinessene' e döner ve hava alanında okul arkadaşı Jean Robert ve Jessica Edwards'ın kendisini beklediğini görürür. Jean Robert O'nu Jessica'ya götürmeden önce özel olarak konuşmak istediğini söyler. Bir kenarda Jessica'ya evlenme teklif etmek istediğini açıklarken Yang bir anlık şaşırmış görünür. Herhangi olumsuz bir yorumda bulunmaz ama arkadaşı ısrarla O'nun için sorun olup olmayacağını sorgular. Yang, okul yıllarından beri Jessica'ya karşı derin hisler beslese de engel oluşturmak istemez ve duygularını belli etmeksizin kendisi için sorun olmayacağını söylerek. O'nu yüreklendirir. Böylece Jean Robert teklif için Jessica'nın yanına gider. Jessica cevap vermeden önce bakışları kendilerini uzaktan izleyen Yang'la buluştuğunda O'nun hadi kabul et der gibi başını sallaması ve onaylaması genç kadın üzerinde belli belirsiz bir düş kırıklığı yaratır. Ancak teklifi kabul eder. Akşam kutlama için biraraya gelirler ve birlikte kadeh kaldırılar. Jessica, eski günlerdeki gibi bir kez daha Yang'la dans etmek ister. Pistte her zamanki beceriksizliği ile ayağına basınca genç kadın kıkırdayarak güler ama gözyaşları da beraberinde gelir. İçki etkisi ile kendinden geçmiş görünen Jean Robert'a göz atan Yang yavaşça O'na sarılır. Ayrıldıklarında ise bir başka barda içmeyi sürdürürken dalgın dalgın düşünür.
 
Sonraki günler soyluların alevlendirdiği savaş söylemleri yine gündeme taşınır. İmparatorluktan aldığı resmi emir doğrultusunda Kont Lohengramm 20 bin kişik donanmasıyla bir kez daha isyancı Federasyon güçlerine karşı harekete geçer. Savaş çanlarının çalması ile 796 yılının Ocak ayında karşı saldırı için donanmalarını sevkeden Federasyon güçleri 2, 4  ve 6. filoları hava harekatı için görevlendirir. Uzay üssünde Yang ve Jean Robert'ı uğurlayan Julian ve Jessica açısından sevdiklerinin sağsalim dönmelerini ummaktan başka seçenekleri yoktur. Ne yazıkki her ikisinin de emrinde oldukları askerler yeteneksiz ve ileri görüşten yoksun kimselerdir. Savaş alanında sayıca üstün durumda olmalarına rağmen, tavsiyelerine kulak tıkayarak Paetta'nın verdiği yanlış kararlar Yang'ı her geçen saniye artan kayıpları çaresizce izlemekle yetinmek zorunda bırakır. Reinhard'ın her filoya ayrı ayrı yaptığı doğrudan saldırıda mevcut durumu korumak yerine arkadaşı tarafından idare edilen 4. filoya yardım hevesine düşen Paetta 6. filonun da ateş hattında yanlız kalmasına neden olur. 6. Filo büyük hasar alır ve sancak gemisi dahil donamanın büyük bölümü yok olur. Lapp hayatını kaybeder. Bu arada 4. filo da zaten aynı kaderi paylaşmış durumdadır. Artık geride kalan tek filo 2. filodur.
 
2. filo üzerine tüm saldırı gücünü yoğunlaştıran Amiral Lohnengramm için zafer artık çok yakındır. Sancak gemisi Patoroklos kaçınılmaz biçimde ateş hattında kalır ve hasar alır. Ağır yaralanan komutan Paetta, donanmanın idaresini kendisinden sonra en yüksek rütebedeki Yang'a devreder. Filoları hayatta kalma anlayışıyla sevk ve idare eden Yang için Lohengramm'ın izleyeceği yolu tahmin etmek çok da zor olmaz. Doğrudan Yarma hareketini leyhine kullanır ve bilinçli olarak düşmanın arkasına geçmeyi başarır. Savaş alanı daha önce görülmemiş bir filo dizilimiyle daire şeklini alır. Yang'ın tabiriyle her iki filo biribirinin kuyruğunu yiyen ve miğdesinde sindirilecek olan iki yılan gibidir. Dolayısıyla taraflar bundan sonra savaşa devam etmenin üstünlük değil gereksiz kayıplar getireceğinin bilincinde savaşı sonlandırırlar. 
 
Zaferi ardından Reinhard Von Lohengramm,İmparatotluk Donanmalarının bir bölümünün komutanlığına atanırken verilen yetki doğrultusunda kendi özel askeri konseyini kuracak, Yang Wenli ise Astate Savaşı sonrası geride kalan donanmaların birleşmesi ile oluşturulan 13. filoya atanarak İmparatorluğun defalarca kez kuşatıldığı halde ele geçirilemeyen kalesi İsrlohn'un fethi için görevlendirilecektir.
 
Notlar:
 
Bu film Legend Of The Galactic Heroes OAV 1 ve 2. bölümlerinin sinemalaştırılmış halidir. 

2 yorum: